zondag 5 juli 2015

Will Grayson, Will Grayson - John Green en David Levithan

Titel: Will Grayson, Will Grayson
Schrijver: John Green en David Levithan
Originele titel: -
Jaar van eerste uitgave: 2010
Gelezen versie: Engels (ook verkrijgbaar in het Nederlands)
Gelezen uitgave van: Penguin Books
Aantal pagina's: 308


One cold night, in a most unlikely corner of Chicago, two strangers cross paths. Two teens with the same name, running in two very different circles, suddenly find their lives going in new and unexpected directions, culminating in heroic turns-of-heart and the most epic musical ever to grace the high-school stage.

Will Grayson weet het niet helemaal zeker, maar hij denkt dat hij valt op Jane, een meisje dat in zijn vriendengroep zit. Omdat zij deel uitmaakt van de Gay-Straight Alliance van de school weet hij niet eens zeker of ze wel op jongens valt, maar daar wil hij zeker achter komen.

will grayson (let op het gebrek aan hoofdletters in zijn naam) kampt met een depressie en de enige die hem lijkt te begrijpen is Isaac, een jongen die hij alleen kent van het internet en op wie hij erg verliefd is. Maura, een vriendin van will, vraagt zich af of will misschien homo is, maar daar gaat hij niet op in. Als will naar Chicago gaat om Isaac te ontmoeten, blijkt hij niet degene te zijn die hij leek te zijn.

Will en will ontmoeten elkaar daar in Chicago en hun levens raken met elkaar verweven via de beste vriend van Will, Tiny Cooper.

Wauw, wat een geweldig mooi boek! Ik wist niet goed hoe het zou zijn om een boek te lezen dat door twee schrijvers is geschreven, maar het werkt echt ontzettend goed. De schrijfstijl van Green en Levithan is zowel op elkaar afgestemd als compleet anders, maar dat klopt helemaal omdat ze beide een Will/will voor hun rekening nemen.

Zelf kan ik mezelf het meest identificeren met will grayson, maar ook Will Grayson heeft een erg mooi verhaal. Hoewel het boek natuurlijk om deze twee belangrijkste personages draait, heeft Tiny Cooper voor mij echt de hoofdrol. Hij is super en laat zien dat hoe vrolijk iemand ook lijkt, iedereen zijn eigen issues heeft.

Will Grayson, Will Grayson behandelt belangrijke thema's als homoseksualiteit, vriendschap, liefde, acceptatie, depressie en zelfbeeld. Alleen al daarom vind ik dat iedereen het boek zou moeten lezen, maar verder zijn de schrijfstijl, de gedachtegang en de opbouw ook echt heel goed. De personages maken het verhaal, ik beloof je dat je van ze gaat houden - met al hun tekortkomingen.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de kracht van dit boek, dan hier nog twee quotes die je wel móéten overhalen:

I think about how much depends upon a best friend. When you wake up in the morning you swing your legs out of bed and you put your feet on the ground and you stand up. You don't scoot to the edge of the bed and look down to make sure the floor is there. The floor is always there. Until it's not.
 
 
You can't be bought on credit, and you aren't reducible. I am so proud of you that it makes me proud of me.
 
Rating: 5/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten