zondag 19 juli 2015

Ghost boy - Martin Pistorius

Titel: Ghost boy
Schrijver: Martin Pistorius
Originele titel: Ghost boy
Jaar van eerste uitgave: 2011
Gelezen versie: Nederlands
Gelezen uitgave van: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina's: 254


Martin Pistorius is twaalf als hij een geheimzinnige griep krijgt. Hij heeft keelpijn, stopt met eten, wil alleen nog maar slapen en mijdt het contact met anderen. Binnen anderhalf jaar zit hij hulpeloos in een rolstoel en kan hij niet meer communiceren.

Volgens de artsen heeft Martin het cognitieve niveau van een pasgeborene en zal hij binnen twee jaar overlijden. Hij gaat naar een instelling voor ernstig gehandicapte kinderen. Zijn ouders zijn hun zoon kwijt - althans, dat denken ze.

Als Martin na drie jaar ontwaakt uit zijn vreemde, slapende toestand, heeft niemand dat in de gaten. Hij ervaart alles wat er gebeurt, maar kan dat op geen enkele manier duidelijk maken. Acht lange jaren later merkt een verpleegkundige dat hij wel degelijk op prikkels reageert. Zij helpt hem om weer contact te maken met anderen. Langzaam, dankzij veel hulp en doorzettingsvermogen, bevrijdt Martin zich uit zijn lichamelijke gevangenschap.

In Ghost boy vertelt Martin Pistorius over zijn leven sinds hij op twaalfjarige leeftijd ziek werd. Hij omschrijft hoe hij alles meekreeg wat er om hem heen gebeurde, maar dat aan niemand kon laten merken. Hij vertelt hoe er over hem werd gedacht, hoe er naar hem werd gekeken en hoe er met hem werd omgegaan, zowel door zijn familie, als door verplegenden en vreemden. Als jaren later een verpleegkundige (Virna) meer in Martins potentie gelooft dan wie ook, komt de bal aan het rollen. Langzaam maar zeker leert Martin vaardigheden om te kunnen communiceren, te werken en zijn eigen leven op te bouwen.

Toen ik Ghost boy zag liggen, had ik er nog niets over gehoord. De ondertitel (Het waargebeurde verhaal van een jongen die gevangenzat in zijn eigen lichaam) en de flaptekst hebben me zonder moeite overgehaald dit boek te kopen.

Het levensverhaal van Martin Pistorius is ongelooflijk maar waar. Het is onvoorstelbaar en verschrikkelijk wat hij heeft meegemaakt en wat hem is aangedaan en dat maakt dat dit boek mij vaak naar de keel greep. De nare uitspraken die hij heeft gehoord zonder dat mensen zich er bewust van waren dat hij die hoorde doen pijn. Pistorius vertelt het verhaal heel duidelijk, waardoor je al zijn emoties met hem meevoelt. Ik had meer dan eens tranen over mijn wangen lopen - en niet alleen van verdriet, maar ook van mooie momenten.

Ghost boy laat zien wat Martin Pistorius allemaal heeft bereikt sinds verpleegster Virna zag dat zijn lichaam geen leeg omhulsel was. Het is een boek dat draait om hoop, doorzettingsvermogen, kracht en liefde. Het verhaal is hartverscheurend en zeer inspirerend. Iedereen zou het moeten lezen!

Rating: 5/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten